Zonnepaneel camper hoeveel Watt

Zonnepaneel camper hoeveel wattDe vraag Zonnepaneel camper hoeveel Watt is terecht en met 150 Watt kun je al vooruit als je hierop let..

Zonnepaneel camper hoeveel Watt

Hans vroeg ook “Zonnepaneel camper hoeveel Watt?” omdat hij twijfelt of hij 1 of 2 zonnepanelen op de camper moet kiezen. Voor de meeste kleine campers is 1 zonnepaneel genoeg en voor grotere verbruiken (en vaak dus ook grotere campers) zijn 2 of zelfs 3 zonnepanelen aan te raden.

Zonnepaneel camper hoeveel Watt video

In deze video zie je de ervaring van een bevriende kennis met een compleet nieuw zonnepaneel op de camper:

Zonnepaneel camper Watt kiezen

Een normaal verbruik van koelkastje, licht en electra (niet de hele dag) is 1 zonnepaneel voldoende van bv 150 Watt, vind je er 1 met bv 200 Watt dan is dat nog beter uiteraard.Prijs zonnepaneel camper

De kosten van een zonnepaneel op de camper is afhankelijk van de grootte en soort.

Bekijk de camper zonnepaneel aanbiedingen >>4 Responses to Zonnepaneel camper hoeveel Watt

 1. Arjan 27 april 2016 at 05:09 #

  Ik ben zelf een bestelbus aan het ombouwen tot camper. Mijn oog is gevallen op een 220ah agm huishoudaccu. Deze accu wil ik laden via een daglicht/zonnepaneel. De hoofdverbruiker gaat de compressor koelkast worden met een verbruik van 380watt/dag. De overige verbruikers zoals waterpomp en led verlichting zijn zeer laag. Als ik het goed heb is een paneel van 100Wp voldoende.

  Mijn vragen: Klopt het dat een paneel 100Wp voldoende is? Wat is het verschil tussen een 10a laadregelaar en een duo 10a laadregelaar? Hoe werkt de regelaar? Stopt de regelaar 10a per uur van het paneel naar de accu? Ik heb zelf een ctek xs25000 Multi liggen. Kan deze ook als lader gebruikt worden? Of kan mijn lader alleen gebruik worden voor laden vanaf buitenaf? Ook zou ik graag willen kunnen aflezen hoeveel ampere er in de accu zit. Zit er een goede bevestiging bij voor op het dak? Adviseert u een monokristallijn of een polykristallijn?

  Ik wil na het weekend alles bestellen zodat ik de week erop alles kan monteren. Kunt u mijn vragen beantwoorden en zo nodig advies geven wat ik het beste kan kiezen en een kosten plaatje geven?

  • Peter 27 april 2016 at 05:10 #

   Dag Arjan, ik snap de vraag over de zonnepaneel camper en het aantal Watt en heldere uitleg ervan. Hierboven zie je de link met mogelijk opties om ze te kopen.

 2. B. Bakker 30 april 2016 at 06:28 #

  LS, De berekeningen gezien en dan ontstaat de volgende vraag. Mijn camper is voorzien van een omvormer en om gebruik te maken van laders en laptop gebruik ik spanning/stroom die de omvormer levert. Daarnaast is er ook een gebruik van verlichting en (tijdelijk) de koelkast die wel op 12V van de huishoudaccu ‘draaien’. De omvormer heeft een piekvermogen van 250 watt en een continue vermogen van 150 watt. Van welke waarde kan ik het best uit gaan voor de berekening? Met vriendelijke groet, Berry Bakker

  • Peter 14 juni 2016 at 08:23 #

   Dat is afhankelijk van waar je allemaal naar toe gaat met de camper maar 0,8 x piekvermogen geeft je voldoende zekerheid. Om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen vermenigvuldig je namelijk het piekvermogen van je systeem met een omrekenfactor van 0,85 tot 1. In het oosten van het land geldt normaal gesproken een omrekenfactor van 0,85. In Midden Nederland is dat 0,9 en in de kust gebieden 0,95-1. Dit komt omdat de kustgebieden gemiddeld meer zon krijgen dan het binnenland.

Geef een reactie